Verhullende misdaadjournalistiek

08-06-2013 20:05

De Groningse HIV-zaak heeft niets te maken met de zaak Koos H. maar er zijn wel parallellen te trekken wat betreft de werkwijze en functie van misdaadjournalisten. In beide zaken gaan ze verhullend* te werk als er zwaarwegende belangen zijn of het handelen van overheidsinstanties in het geding zijn die het 'grote' publiek niet mag weten. Niet alleen in de zaak Koos H. speelt dat, maar ook -zo blijkt door een 'particuliere' onderzoeksjournalist en blogger- in de Groninger HIV-zaak. Want zo schrijft hij op zijn site (de belangrijkste citaten):

"Na veel gesprekken gevoerd te hebben met slachtoffers en mensen die zakelijk of privé betrokken waren bij deze zaak, is nu vast komen te staan dat er bij de Groningse HIV-zaak niet een tiental maar eerder vele honderden zo niet duizenden slachtoffers zijn te betreuren. Waaronder zeer jonge jongens."

"Ik ken de namen van een aantal mannen die meegedaan hebben aan de opzettelijke besmettingen. Ze werken of werkten, onder andere op (hoge) posities in het Openbaar bestuur, bij politie, Justitie en de Rechterlijke Macht."

Misdaadjournalist Mick van Wely heeft 3 jaar geleden een boek geschreven over deze affaire: "Verdoofd, verkracht en besmet". Maar hij rept geen woord in het boek over 'hooggeplaatsten' (dat ze werkten bij politie, justitie en Rechterlijke Macht) en dat de zaak omvangrijker is dan dat hij beschreven heeft. Hij beheerst dus -net als Peter R. de Vries- de kunst van het weglaten.

 

Enige tijd geleden mocht Mick van Wely bij BNN Today het nieuwe boekje aanprijzen van ook een misdaadjournalist, Hendrik Jan Korterink (HJK). Deze misdaadjournalist, uit de 'stal' van Peter R. de Vries, had samen met de criminele informant Nico van Empel nog wat smeuiige verhalen opgetekend die Koos H. verteld zou hebben, maar niet uitgezonden waren tijdens het drieluik over de zaak Koos H. Na het drieluik was Nico van Empel ontevreden over het uiteindelijke resultaat van de uitzendingen en dreigde uit de 'school te klappen' over de werkwijze van Peter R. de Vries. Dit wist HJK te voorkomen en hieruit ontstond dus de samenwerking met Nico van Empel waarin opnieuw o.a. leugens over de zaak Koos H over het voetlicht werden gebracht.

 

 

 

*Of zijn misdaadjournalisten incompetent, naïef en weten ze van niets?

 

koosgaatdoor.wordpress.com/2013/04/11/de-groningse-hiv-zaak/

www.mickvanwely.nl/de-groninger-hiv-affaire/

nl.wikipedia.org/wiki/Groninger_hiv-zaak

www.radio1.nl/items/67524-crime-haagse-penoze

www.radio1.nl/items/16381-boek-over-groninger-hiv-zaak